Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Spotkanie dla Znaczących Producentów Trzody Chlewnej

2009-03-23

W dniach 20-21 marca 2009 roku firma LNB Poland zorganizowała szkolenie dla swoich klientów - znaczących producentów trzody chlewnej. Współorganizatorem tego spotkania była firma APC-Polska, której produkty i technologie są oferowane przez LNB Poland na zasadach autoryzowanego partnerstwa. Spotkanie to, już po raz drugi z rzędu, odbyło się w Centrum Kongresowo-Szkoleniowym Magellan w Wolborzu koło Łodzi. Zaproszono znamienitych prelegentów z kraju i z zagranicy. Spotkanie rozpoczął Dyrektor Marketingu i Sprzedaży LNB Poland Piotr Kaczmarek, który przywitał gości i zaprosił do wysłuchania wykładów. Następnie mikrofon „powędrował" w ręce dr hab. Daniela Korniewicza, który wskazał główny cel spotkania - odpowiedź na pytanie jak żywić lochy, aby rodziły i odchowywały liczne mioty zachowując przy tym dobrą kondycję rozpłodową. Ze strony LNB Poland odpowiedź na to pytanie brzmiała cyt.: „przede wszystkim powinniśmy dostosować rodzaj i dawkę paszy do stanu fizjologicznego maciory". W nawiązaniu do zmieniającego się genotypu i wskaźników produkcyjnych loch, LNB Poland wydało nowe poprawione i uzupełnione zalecenia dotyczące koncentracji składników pokarmowych w mieszankach paszowych pełnoporcjowych oraz udziałów granicznych materiałów i dodatków paszowych. Wprowadzone zmiany w stosunku do pierwszego wydania wynikają z badań i obserwacji krajowych, na odchowywanych świniach w Polsce i w polskich warunkach środowiskowych. W trakcie wykładu dr Korniewicz nawiązał do oferty LNB proponując rozwiązanie najczęstszych kłopotów w żywieniu loch jak:

  • wystąpienie rui u loszek i loch - m.p.u. „Flushing";
  • poziom włókna w mieszankach dla loch - „Arbocel RC Fine";
  • masa urodzeniowa prosiąt oraz wartość pokarmowa mleka loch - „EVO - Extra Value  Oil";
  • efektywne źródło kwasu masłowego - „EVO - Extra Value Oil";
  • utrzymanie optymalnej równowagi elektrolitowej - „OCM Global";
  • poprawa wskaźników użytkowości rozpłodowej loch - „Best Sow".


Kończąc prezentację dr Korniewicz podkreślił jeszcze raz, że podstawą wysokiej produktywności loch jest przede wszystkim dostosowanie dawki pokarmowej do potrzeb fizjologicznych loch. Z drugiej strony aktualne wyniki badań wskazują, że poza prawidłowym zbilansowaniem poziomu energii, aminokwasów egzogennych, składników mineralnych i witamin istotną rolę odgrywają białka funkcjonalne zawarte w plazmie krwi.

Szczegółowe informacje na ten temat przedstawili dwaj kolejni prelegenci. Dr inż. Tomasz Radomyski omówił proces produkcji, skład APC plazmy krwi i wyniki badań wskazujące na zdolność plazmy do modulowania aktywności sytemu immunologicznego świń. Z kolei dr Javier Polo przedstawił najnowsze wyniki obserwacji i badań nad podawaniem plazmy krwi lochom. Dotychczasowe wyniki wykazały, że lochy żywione paszą z plazmą charakteryzowały się:

  • Zwiększonym pobraniem paszy w okresie laktacji,
  • Wzrostem masy ciała prosiąt przy odsadzeniu,
  • Skróceniem okresu między odsadzeniem a wystąpieniem rui,
  • Wzrostem wskaźnika wyproszeń,
  • Spadkiem brakowania.


Plazma zmniejszała także niekorzystny wpływ PRRS-u na produkcyjność loch. Analiza wielu publikacji wskazuje, że jedną z głównych przyczyn poprawy produkcyjności loch jest ograniczenie zakłócania fizjologii rozrodu przez cytokiny, których sekrecja jest indukowana stresem pochodzącym od patogenów, ze środowiska lub stresem będącym wynikiem komplikacji po oproszeniu.

Przedstawione dane przekonały nas, że suszona rozpyłowo plazma krwi nieprzypadkowo uznana została za 6-te odkrycie stulecia w dziedzinie żywienia zwierząt.

Kolejnym wykładowcą był prof. dr hab. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Profesor kompleksowo omówił problematykę znaczenia energii w żywieniu loch. Zwrócił On uwagę na znaczenie w diecie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane w organizmie ssaków i powinny być dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. NNKT poprzez wpływ na mięśniówkę gładką regulują skurcze nasieniowodów, jajowodów i macicy, odgrywając tym samym ważną rolę w procesach zapłodnienia, utrzymania ciąży i przebiegu porodu. W trakcie prezentacji Profesor niejednokrotnie nawiązywał do praktyki żywieniowej. Stwierdził On, że spotkał się zarówno z doskonałym wpływem dodatku tłuszczu na produkcyjność loch, jak i działaniem toksycznym. Profesor podkreślił szczególne znaczenie jakości tłuszczu w żywieniu loch i potrzebę ciągłej kontroli tego surowca. Prelegent zwrócił także uwagę, że tłuszcze mogą być także nośnikiem wartościowych dodatków paszowych jak glicerydy kwasu masłowego.

Jako ostatni wystąpił dr Marian Porowski - wybitny praktyk w dziedzinie weterynarii. Dr Porowski omówił tak ważny temat, jak gospodarka elektrolitowa u loch. Zwrócił On uwagę, że często bagatelizowane objawy u loch to zaparcia. Dr Porowski opisał szereg niekorzystnych następstw zaparć, które osobiście diagnozuje - są to zazwyczaj: wydłużenie czasu porodu, rodzenie się martwych prosiąt, występowanie biegunek u prosiąt oraz bezmleczności poporodowej jak i wydłużone i trudne oczyszczanie dróg rodnych. Mówiąc o przeciwdziałaniu zaparciom dr Porowski podkreślił konieczność zapewnienia lochom dostatecznej ilości wody. Spośród produktów zapobiegających zaparciom dr Porowski wysoko ocenił „OCM Global" - unikalną mieszanką minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego zwłaszcza w aspekcie utrzymania optymalnej równowagi elektrolitowej.

Pierwszy dzień astrologicznej wiosny nastawił słuchaczy bardzo pozytywnie do szkolenia. Mimo 5-godzinnego bloku wykładowego większość z zaproszonych gości „wytrzymała" do samego końca.
O tym, jak ważne i ciekawe były problemy poruszane w czasie szkolenia świadczy aktywność słuchaczy podczas panelu dyskusyjnego, na który zarezerwowane było miejsce niemalże po każdym wykładzie.

Część rozrywkowa spotkania rozpoczęła się późnym wieczorem uroczystą kolacją. Dużych emocji dostarczył gościom Kabaret LIMO - czworo młodych ludzi pochodzących z Trójmiasta. Humor artystów dotykał aktualnych zagadnień naszego codziennego życia. Po występie goście zostali zaproszenie do Klubu Nocnego, gdzie serwowano drinki, a dj zachęcał wszystkich do tańca.
Ci, którzy woleli w spokoju porozmawiać, pozostali w sali bankietowej, gdzie około północy serwowano pieczone prosiaki z kaszą gryczaną. Następnego dnia można było skorzystać z zaplecza rekreacyjnego hotelu - basenu, sauny i jacuzzi.

Około 180 gości opuszczało miejsce szkolenia w bardzo dobrych nastrojach. Przedstawiciele obu firm: LNB Poland i APC-Polska chcieliby, przy okazji tej publikacji, podziękować wszystkim uczestnikom za cierpliwość i aktywność w czasie wykładów mając nadzieję, że oferowane najwyższej jakości produkty i serwis technologiczno-żywieniowy jest odpowiedzią na Państwa oczekiwania. Doszły nas słuchy, że spotkanie, i pod względem merytorycznym, i organizacyjnym, zostało przygotowane na najwyższym poziomie... Dziękujemy serdecznie, tym bardziej, że opinie te usłyszeliśmy od największych i najbardziej doświadczonych producentów trzody chlewnej w Polsce. Do zobaczenia za rok!

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?