Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Co z tą Omegą?

2017-06-19

Najbardziej deficytowe składniki we współczesnej, zachodniej diecie to kwasy tłuszczowe omega-3, w których skład wchodzą kwasy ALA (z ang. α-linolenic acid) - Kwas α-linolenowy, EPA (z ang. eicosapentaenoic acid) - Kwas eikozapentaenowy i DHA (z ang. docosahexaenoic acid) - Kwas dokozaheksaenowy.. Do pierwotnych źródeł EPA i DHA w diecie człowieka należały mięso i organy dzikiej zwierzyny i innych zwierząt karmionych trawą i zimnowodnych owoców morza. Teoria mówi, iż w pewnym momencie ewolucji było ich tak dużo w naszym pożywieniu, iż same niezbędne kwasy tłuszczowe odpowiadały za trzykrotne zwiększenie objętości mózgu (Aiello, et al. 1995).

Niestety w minionym stuleciu utraciliśmy 10% powierzchni mózgu, prawdopodobnie z powodu zmniejszonej podaży EPA i DHA w diecie (Leonard, et al.2003). Systematycznie zwiększane spożycie zbóż, roślin strączkowych, orzechów, nasion i olejów roślinnych - podniosło poziom niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-6 i zachwiała się równowaga w diecie. Enzymy potrzebne do metabolizmu omega-3 wypierane są przez omega-6, które potrzebują tego samego enzymu.  Nadmiar tłuszczów omega-6 wzmaga lub zaostrza procesy zapalne. Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wydaje się wynosić 1:1, jednak nie więcej niż 1:4. Współczesna dieta dostarcza nawet 20 razy więcej omega-6, co prowadzi do niepożądanych konsekwencji, a kluczowe znaczenie ma tu równowaga.

Zbawienne kwasy omega

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważnym elementem błon komórkowych, wspomagają wszystkie procesy metaboliczne oraz bioelektryczne, bez ich obecności nie moglibyśmy optymalnie funkcjonować. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają prawidłowy rozwój i poprawne funkcjonowanie mózgu i siatkówki oka, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, obniżają ciśnienie krwi. Ponadto kwasy omega-3 zapewniają prawidłową budowę skóry, sprzyjają gojeniu, łagodzą objawy łuszczycy, obserwuje się również poprawę stanu zdrowia osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA/DHA) może być czynnikiem dodatkowym lub powodować min. następujące problemy zdrowotne: ADHD, dysleksja, depresja, otyłość, choroby serca, alergie, zapalenie stawów, skłonności do agresji, problemy z pamięcią, raka, egzemę, choroby zapalne, cukrzycę, alkoholizm, nadciśnienie, obniżona odporność i częste infekcje i wiele innych. (Gedgaudas, 2014).

Gdzie szukać omegi?

Podstawowe źródła kwasów tłuszczowych omega-3 to ryby z dzikich połowów (łosoś, halibut, śledź, makrela, sardynki), dziczyzna. Niezbędne okazuje się również suplementowanie kwasów omega-3 EPA i DHA stosując np. olej z kryla w celu uzupełnienia deficytu. Inne źródła kwasów omega-3 to olej lniany, pestki, orzechy.

Omega w produktach marki LNB


Biorąc pod uwagę skalę spożycia drobiu i jaj, warto zadbać o to, aby spożywać produkty drobiowe najwyższej jakości, z uwzględnieniem w procesie produkcji zawartości właśnie kwasów omega-3. Wychodząc naprzeciw rozwijającemu się w Polsce trendowi utrzymania kur (wybiegowego i organicznego), stworzyliśmy produkty, które pozwolą zaspokoić potrzeby i oczekiwania konsumentów pragnących zdrowo się odżywiać. To dwa produkty z linii FeelFree: Nioska Omega 3 i Broiler Omega 3 , które przeznaczone są dla najbardziej wymagających odbiorców; produkty te wnoszą kwasy tłuszczowe omega-3,
zapewniając prozdrowotne walory produkowanego mięsa drobiowego i jaj. Oprócz kwasów tłuszczowych Omega 3 produkty zawierają także najefektywniejsze organiczne źródła mikroelementów w postaci chelatów miedzi, cynku, manganu i selenu.


Cały artykuł w Magazynie FLASH

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?