Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

LNB
Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Co z tym GMO?

2017-09-29

Jeszcze 2 lata temu temat ten był na ustach jedynie niewielu patrząc globalnie na rynek Polski. Niestety rok 2017 zaskoczył wszystkich: hodowców, firmy paszowe, firmy handlujące paszami i dodatkami. Wielu czuje niedosyt z powodu braku wyjaśnienia dlaczego przemysł chce wchodzić w nonGMO i o ile (jeśli tak jest) nonGMO jest zdrowsze od dotychczasowego GMO. Wraz z nagłym wprowadzeniem wymagań nonGMO dla producentów mleka zapytania o jakość pasz nonGMO posypały się lawinowo. Czym jest żywność GMO? Czy jest dla nas zagrożeniem? Czy żywność i pasza nonGMO są lepsze? Tak jak na pierwsze pytanie można w dość obszernym stopniu odpowiedzieć, tak na resztę pytań odpowiedź będzie trudno znaleźć.

Czym jest żywność GMO?


Organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO – Genetically Modified Organisms) nazywamy organizmy, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych, wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji, poprzez wprowadzenie za pomocą różnych metod dowolnego genu z innego organizmu do genomu organizmu modyfikowanego.

Jak produkować mleko bez udziału GMO? Czy jest to możliwe?

Bez GMO czy nonGMO oznacza nie więcej jak to, że maksymalna ilość GMO w paszach dostarczanych nie może przekraczać 0,9 %. Co to oznacza dla nas? Największym „zagrożeniem” niestety jest soja i jej pochodne (np. mączka sojowa, lecytyna sojowa) która jako jedyny na chwilę obecną surowiec używany w Polsce ma status GMO.

Jakie są możliwe scenariusze?


Na chwilę obecną na Świecie  pozostała pewna część soi, która jest niemodyfikowana genetycznie. Dane na rok 2015 wskazują, że jest to zaledwie 17% upraw.

Możliwe bezpieczne alternatywy dla żywienia białkowego:
•    Doskonałej    jakości    pasze    objętościowe białkowe takie jak kiszonka z lucerny i kiszonka z trawy w dużej mierze mogą zredukować wymagania pokarmowe dotyczące białka w dawce dla krów
•    Mieszanki    paszowe    uzupełniające    białkowe marki LNB
- Profit Prolac nonGMO
- B-42 nonGMO
- Prostim Soy-Balance nonGMO (zamiana pśsoj 2:1)
•    Zamiana    śruty    sojowej    GMO    na    nonGMO np. LonoSoya nonGMO
•    Wprowadzenie    do    dawek    pokarmowych surowców takich jak:
- Młoto browarniane
- Wywar gorzelniany

 Więcej w Magazynie Flash

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?