Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Poleć znajomemu Drukuj

Kompleksowy Program

STEROWANIA ŚRODOWISKIEM WODY, PASZY I PRZEWODU POKARMOWEGO TRZODY CHLEWNEJ


Lonacid Max

(1017)

Sypki preparat zakwaszająco-konserwujący przeznaczony do pasz dla trzody chlewnej.

Skład:
kwas fosforowy, kwas mrówkowy, kwas propionowy, kwas mlekowy (Izomer
L(+)), kwas cytrynowy, kwas octowy, kwas benzoesowy. Zawiera dodatek
chronionych w odpowiednio dobranych matrycach tłuszczowych
kwasów (benzoesowy, fumarowy, mrówkowy, propionowy, cytrynowy,
sorbowy).

Wartość pokarmowa (w 1 kg):
Wartość pokarmowa (w 1 kg):

Działanie:

Lonacid MAX jest zakwaszaczo-konserwantem. Zawarte w nim kwasy działają dwutorowo:

● w środowisku mieszanki paszowej oddziałują konserwująco – utrudniając, lub wręcz uniemożliwiając rozwój mikroorganizmów patogennych.

w środowisku treści przewodu pokarmowego powodują:
• zakwaszenie:
- wzrost sprawności trawienia białka
- tworzenie bariery antybakteryjnej na poziomie żołądka
- hamowanie namnażania się chorobotwórczej mikroflory przewodu
pokarmowego
- wzrost populacji korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego
- większą przyswajalność składników pokarmowych
• bezpośrednie działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii warunkowo
chorobotwórczych
• wzrost wydzielania enzymów trawiennych
• dostarczenie cennych składników pokarmowych, w tym grup fosforanowych,
niezbędnych dla licznych reakcji biochemicznych
• ograniczenie prooksydacyjnego działania metali o zmiennej wartościowości
• działanie promujące rozwój korzystnej mikroflory jelitowej dzięki
zawartości chronionych w specjalnej matrycy tłuszczowej kwasów
organicznych (benzoesowy, fumarowy, mrówkowy, propionowy, cytrynowy,
sorbowy).

Korzyści:
● Lepsza zdrowotność zwierząt i odporność na zaburzenia trawienne oraz infekcje
● Wyższe przyrosty masy ciała
● Mniejsze zużycie paszy na 1 kg przyrostu
● Zmniejsza występowanie MMA i zaburzeń trawiennych u loch.

Stosowanie (kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej):
(kg na 1 t mieszanki porcjowej)
• Prosięta ssące: 3,0 do 7,0
• Prosięta w okresie odsadzeniowym do
12 kg m.c.: 7,0 do 12,0
• Warchlaki: 2,0 do 5,0
• Tuczniki: 1,0 do 3,0
• Lochy: 2,0 do 4,0
* Niższa dawka zalecana jest w przypadku dodatku kwasów, ich soli
lub estrów do mieszanki paszowej pełnoporcjowej bezpośrednio lub
pośrednio poprzez ich występowanie w mieszance paszowej uzupełniającej

OPAKOWANIE
• Worek - masa netto 25 kg
• Woreczek - masa netto 1 kg

Środki ostrożności:
Preparat silnie skoncentrowany. Nie stosować bezpośrednio do karmienia zwierząt. Przed zastosowaniem zapoznać się z treścią etykiety.

LonoGut

(461)

Sypki wieloskładnikowy preparat o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym, przeznaczony do pasz dla trzody chlewnej.


Skład:
Chronione w odpowiednio dobranych matrycach tłuszczowych kwasy organiczne (benzoesowy, mrówkowy, propionowy) oraz standaryzowane ekstrakty roślinne (karwakrol, aldehyd cynamonowy, kapsaicyna).

Działanie:

LonoGut jest sypkim wieloskładnikowym preparatem o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym.


LonoGut jest sypkim wieloskładnikowym preparatem
o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym. Zawarte
w nim substancje aktywne chronione są przed uwalnianiem w paszy
oraz w górnym odcinku przewodu pokarmowego zwierząt, a zwłaszcza
w żołądku. Wchodzące w skład preparatu kwasy organiczne znajdują się
w specjalnej matrycy tłuszczowej dobranej tak, aby uwalnianie kwasów
z matrycy następowało stopniowo podczas pasażu treści pokarmowej
w jelitach. Ze względu na fakt użycia w preparacie LonoGut efektywnych,
a zarazem reaktywnych kwasów (mrówkowy, propionowy,
benzoesowy) substancje aktywne pochodzenia roślinnego (karwakrol,
aldehyd cynamonowy, kapsaicyna) chronione są w oddzielnym procesie
mikrokapsułkowania chroniącym je przed termicznym, chemicznym
i fizycznym uszkodzeniem.

Dopiero po tym procesie oba preparaty
są z sobą łączone w procesie aglomeracji. Taki proces zapobiega
wystąpieniu interakcji pomiędzy reaktywnymi kwasami
i ekstraktami roślinnymi, co prowadziłoby do ich unieczynnienia. Substancje
aktywne zawarte w preparacie LonoGut są stopniowo uwalniane
w środowisku jelitowym pełniąc szereg ważnych funkcji, wśród których
do najważniejszych należy zaliczyć:
• Wzrost aktywności enzymów trzustkowych, jak lipaza, amylaza, trypsyna
i chymotrypsyna (kluczową rolę pełni w tym procesie kapsaicyna)
• Hamowanie rozwoju bakterii warunkowo chorobotwórczych, zwłaszcza
E. Coli, Salmonelli, Clostridium, mikroflory grzybowej i pleśni
(kluczową rolę pełni w tym procesie kwas mrówkowy, propionowy
i benzoesowy oraz aldehyd cynamonowy)
• Stymulowanie rozwoju pożytecznych bakterii Lactobacillus (kluczową
rolę pełni w tym procesie karwakrol)
• Zwiększenie aktywności enzymów z grupy oksydoreduktaz, które
usuwając wolne rodniki wpływają na ochronę kosmków jelitowych
prowadząc do wzrostu ich powierzchni i możliwości absorbcji składników
pokarmowych (kluczową rolę pełni w tym procesie aldehyd cynamonowy)
• Poprawa strawności składników pokarmowych (synergistyczne działanie
wszystkich substancji aktywnych zawartych w preparacie)

Korzyści:
• Zapobieganie zachorowaniom powodowanym
przez bakterie patogenne bytujące
w jelitach
• Zwiększenie przyrostów masy ciała
prosiąt, warchlaków i tuczników
• Mniejsze zużycie paszy na 1 kg przyrostu
zwierząt w okresie tuczu
• Poprawa wartości pokarmowej siary
i mleka loch
• Wzrost liczby urodzonych i odchowanych
prosiąt

Stosowanie (kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej):

• Prosięta ssące: 1,0 do 2,0
• Prosięta w okresie odsadzeniowym do
12 kg m.c.: 1,0 do 4,0
• Warchlaki: 1,0 do 2,0
• Tuczniki: 1,0 do 2,0
• Lochy: 1,0 do 2,0
Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się wprowadzanie
do mieszanek paszowych pełnoporcjowych preparat LonoGut
dodatkowo poza zalecaną dawką zakwaszaczo-konserwanta Lonacid
Max (kod: 1017).
Dawka preparatu LonoGut powinna być indywidualnie dobrana do
sytuacji na fermie (zaburzeń mikroflory jelitowej, warunków środowiskowych
i stanu zdrowotnego zwierząt) i może być okresowo zwiększona
przy silnych zaburzeniach.

OPAKOWANIE
• Woreczek - masa netto 1 kg
• Worek - masa netto 25 kg

Powder C4-C12

(466)

Sypki preparat o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym, przeznaczony do pasz dla trzody chlewnej.

Skład:
Mono- oraz dwu- i trój-glicerydy kwasu masłowego, kaprylowego, kaprynowego, laurynowego i propionowego.

Wartość pokarmowa (w 1 kg):
Wartość pokarmowa (w 1 kg)

Działanie:

Powder C4–C12 jest sypkim preparatem o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym.


Zawarte w nim kwasy: masłowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy i propionowy występują w formie monoglicerydów, dzięki czemu są aktywne w zwalczaniu patogenów w środowisku jelitowym. Monoglicerydy C4–C12 są wchłaniane przez komórki nabłonka jelit i nie wymagają udziału tylu enzymów, co przy hydrolizie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych gdzie niezbędna jest lipaza. Dzięki temu zwłaszcza prosięta, u których system wydzielania enzymów trawiennych nie jest jeszcze w pełni wykształcony, doskonale wykorzystują monoglicerydy C4-C12 jako źródło energii. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są ważnym źródłem energii dla rozwoju enterocytów, kosmków i krypt jelita cienkiego warunkujących dobre wchłanianie składników pokarmowych. Przeprowadzone badania wskazują także na korzyści z wprowadzenia Powder C4–C12 do mieszanek dla loch wysokoprośnych i karmiących. Odnotowano zwiększenie średniej masy ciała prosiąt oraz poprawę wyrównania mas ciała w obrębie miotu, skróceniu uległ również okres jałowienia.

Kwasy wchodzące w skład preparatu Powder C4-C12 działają synergistycznie, a za szczególnie wartościowe oddziaływanie w środowisku jelitowym należy uznać:

• stymulację rozwoju i odbudowy kosmków jelitowych (kwas masłowy oraz propionowy stanowią preferowane źródło energii dla komórek nabłonka jelit)
• hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych jak E. coli, Salmonella Enteritidis, S. infantis, S. Typhimurium, Clostridium perfringes, Staphylococcus, Listeria, Streptococcus i Brachyspira hyodysenteriae).
• stwarzanie korzystnych warunków dla rozwoju pożądanych bakterii przewodu pokarmowego (Lactobacillus, Bifidobacteria)

Korzyści:

• Zapobieganie zachorowaniom powodowanym przez bakterie patogenne namnażające się w środowisku jelitowym;
• Wzrost odporności zwierząt poprzez poprawę pracy układu immunologicznego jelit (GALT);
• Poprawa wchłaniania składników pokarmowych;
• Mniejsze zużycie paszy na 1 kg przyrostu;
• Wyższe przyrosty masy ciała.

 

Stosowanie (kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej):

• Prosięta ssące: 4,0 do 6,0
• Prosięta w okresie odsadzeniowym do 12 kg m.c.: 4,0 do 6,0
• Warchlaki: 3,0 do 4,0
• Tuczniki: 2,5 do 4,0
• Lochy: 2,5 do 4,0


Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się wprowadzanie do mieszanek paszowych pełnoporcjowych preparat Powder C4- C12 dodatkowo poza zalecaną dawką zakwaszaczo-konserwanta Lonacid Max (kod: 1017). Dawka preparatu Powder C4-C12 powinna być indywidualnie dobrana do sytuacji na fermie (zaburzeń mikroflory jelitowej, warunków środowiskowych i stanu zdrowotnego zwierząt) i może być okresowo zwiększona przy silnych zaburzeniach.


OPAKOWANIE
• Worek - masa netto 25 kg

Wnikanie monoglicerydów do komórek bakterii chorobotwórczych
Monoglicerydy „stosują taktykę konia trojańskiego” wykorzystując
glicerol jako „nośnik” dostają się do wnętrza komórki bakteryjnej,
gdzie pod wpływem działania wewnątrzkomórkowych,
niespecyficznych esteraz następuje
odszczepienie cząsteczki kwasu
od glicerolu i bakteriobójcze
oddziaływanie na taką komórkę
lub inaktywację genów
umożliwiających bakteriom
gram ujemnym „zakażanie
zdrowych komórek organizmu”.
Wnikanie monoglicerydów do komórek bakterii chorobotwórczych

Acidosol

(1344)

Płynny preparat zakwaszająco-konserwujący przeznaczony do wody dla trzody chlewnej
Skład:
kwas fosforowy, kwas propionowy, kwas octowy, kwas mlekowy.

Wartość pokarmowa (w 1 kg):
Wartość pokarmowa (w 1 kg)

Działanie:

Acidosol jest przede wszystkim płynnym zakwaszaczem zapewniającym stabilizację oraz higienizację instalacji wodnych.


Po dodaniu do wody obniża on pH wody pitnej prowadząc do zahamowania namnażania się w niej patogenów. W stosowanych powszechnie systemach pojenia zwierząt stosunkowo często dochodzi do zakażenia wody mikroorganizmami chorobotwórczymi. Sprzyja temu między innymi dodawanie do wody pitnej preparatów witaminowo-mineralnych, szczepionek i leków. Preparaty te stanowią dobrą pożywkę dla patogenów. Warto także pamiętać, że w opisanych warunkach szybko namnażają się także glony, w efekcie czego dochodzi do zmniejszenia przepływu wody w poidłach. Nie mniej często dochodzi do zanieczyszczenia poideł miseczkowych i dzwonowych odchodami, w efekcie czego szybko dochodzi do infekcji bakteryjnych. Większość bakterii patogennych, takich jak: Escherichia Coli, czy Salmonella rozwija się intensywnie w warunkach pH wynoszącego pomiędzy 6,0 a 8,0.
Przy obniżeniu pH do wartości pomiędzy 4,0 a 5,0 rozwój tych patogenów zostaje zahamowany. Z tych też względów dawkę Acidosolu proponujemy indywidualnie dostosować do każdego obiektu inwentarskiego tak, aby pH wody pitnej doprowadzić do wartości pomiędzy 4,0 a 5,0. Trzeba pamiętać, że w użytkowanych już obiektach efekt oddziaływania Acidosolu będzie w pierwszym okresie spowalniany poprzez biofilm mikroorganizmów występujący na wewnętrznej powierzchni rur. Stąd też efekt podawania Acidosolu może być nie zauważalny od razu po dodaniu do wody. Z tych samych względów zaleca się w pierwszym okresie podawanie wyższych dawek Acidosolu, które należy zmniejszać w miarę obniżania się pH wody pitnej. Acidosol pobrany wraz z woda pitną efektywnie oddziałuje w przewodzie pokarmowym zwierząt prowadząc do poprawy trawienia pasz oraz stymulując rozwój korzystnej mikroflory.

Korzyści:
• Stabilizacja jakości wody pitnej
• Higienizacja instalacji wodnych
• Wzrost sprawności trawienia pasz
• Wzrost populacji korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego zwierząt
• Dostarczenie cennych składników pokarmowych, w tym grup fosforanowych, niezbędnych dla licznych reakcji biochemicznych
• Lepsza zdrowotność zwierząt i odporność na infekcje

Stosowanie:
W zależności od pH wody pitnej 0,5 do 2,0 litra na
1000 litrów wody pitnej (0,5 do 2,0 ml/litr). Celem
powinno być uzyskanie pH wody pitnej = 4,0 do
5,0. Preparat należy podawać do wody równolegle
ze stosowaniem sypkich preparatów zakwaszająco-
konserwujących.

Nie należy podawać preparatu do wody w trakcie podawania leków
lub szczepionek chyba, że jest to wyraźnie zalecane.

Opakowanie:
● Pojemniki 5 lub 20 kg (zwrotne i bezzwrotne)

Środki ostrożności:
Preparat silnie skoncentrowany. Przed zastosowaniem zapoznać się z treścią etykiety.

Lonacid Mould i NeutroAcid

(LZ03) i (100495)

Konserwanty paszowe o szerokim działaniu przeciwgrzybiczym i bakteriobójczym przeznaczone do konserwacji ziarna zbóż i pasz dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich.

 

Działanie:

Lonacid Mould i NeutroAcid są konserwantami paszowymi o silnym działaniu przeciwgrzybowym.

 

Zawarte w nich kwasy organiczne i ich sole działają synergistycznie hamując namnażanie się grzybów patogennych w surowcach jak i w mieszankach paszowych. Zastosowanie preparatów na zboża zaraz po zbiorach uniemożliwia dalszy rozwój grzybów. Po dodaniu preparatów zahamowany zostaje także spadek wartości pokarmowej pasz. Preparaty zabezpieczają magazynowane pasze chroniąc je przed zbrylaniem i zagrzewaniem się. Ponadto kwasy i ich sole zawarte w tych konserwantach hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych. Uwaga na skutek likwidacji enzymów ziarno zbóż traci siłę kiełkowania i może być użyte tylko na cele paszowe dla zwierząt.

 

Korzyści:

• Zahamowanie rozwoju grzybów toksynotwórczych
i produkcji mikotoksyn
• Ograniczenie spadku wartości pokarmowej
pasz
• Ograniczenie kondensacji pary wodnej
w silosach zbożowych
• Lepsza zdrowotność zwierząt i odporność
na infekcje.

Lonacid Mould (LZ03)
Płynny konserwant paszowy

Skład: propionian amonu, kwas propionowy, kwas octowy, kwas mrówkowy.

STOSOWANIE: (kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej)
Celem zahamowania rozwoju grzybów toksynotwórczych należy preparat nanieść
homogennie na powierzchnię pasz najlepiej za pośrednictwem instalacji do natrysku
konserwanta płynnego. Dawka zależna jest od wilgotności ziarna zbóż, czy też
innych pasz i powinna wynosić:
• do 15% - 1,0 do 2,0
• od 15 do 18% - 3,0 do 5,0
• od 18 do 20% - 5,0 do 7,0
• od 20 do 22% - 7,0 do 9,0
• od 22 do 24% - 9,0 do 10,0
* wyższe dawki zalecane są przy długim okresie przechowywania (ponad 1 miesiąc)
i/lub wysokim skażeniu grzybami toksynotwórczymi. Celem homogennego rozprowadzenia
preparatu w surowcu zaleca się stosowanie dawki wynoszącej minimum
3 l na 1 tonę. Stąd też przy dawkach niższych, niż 3 l Lonacid Mould na 1 t paszy
zaleca się wcześniejsze wymieszanie preparatu z wodą tak, aby dawka rozcieńczonego
preparatu wynosiła min. 3 l na 1 t.

 

OPAKOWANIE
• Pojemnik 5 lub 20 L
• Kontenery 1000 kg na palecie (zwrotne i bezzwrotne)
Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się stosowanie preparatu
Lonacid Mould niezależnie od stosowania zakwaszaczo-konserwanta Lonacid
Max (kod: 1017).
Lonacid Mould zalecany jest także, jako dodatek ułatwiający zakiszanie pasz
zwłaszcza kiszenie ziarna kukurydzy. Celem przyśpieszenia procesu zakiszania
pasz oraz zabezpieczenia ich przed psuciem zaleca się nanieść homogennie na
powierzchnię zakiszanej paszy 2,0 do 4,0 kg na 1 tonę. Ponadto po „otwarciu”
kiszonki i rozpoczęciu zużywania jej zaleca się każdorazowe spryskiwanie preparatem
wierzchniej warstwy kiszonki narażonej na kontakt z powietrzem atmosferycznym.
Takie postępowanie zabezpieczy kiszonkę przed psuciem.

 

Środki ostrożności:
Preparat skoncentrowany. Przed zastosowaniem zapoznać się z treścią etykiety.

NeutroAcid (100495)
Sypki konserwant paszowy

Skład: propionian wapnia, propionian sodu, mrówczan wapnia, kwas benzoesowy, bentonit, węglan wapnia, fosforan jednowapniowy.

STOSOWANIE: (kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej)
Celem zahamowania rozwoju grzybów toksynotwórczych nanieść możliwie homogennie
na powierzchnię pasz np. w trakcie transportu zboża do magazynu, czy też
w czasie przesypywania na niższą kondygnację. Dawka zależna jest od wilgotności
ziarna zbóż czy też innych pasz i powinna wynosić:
• do 16% - 2,0 do 5,0
• od 16 do 18% - 5,0 do 10,0

 

OPAKOWANIE
• Worek 25 kg

Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się stosowanie preparatu
NeutroAcid niezależnie od stosowania zakwaszaczo-konserwanta Lonacid Max
(kod: 1017). Uwaga na skutek likwidacji enzymów ziarno zbóż traci siłę kiełkowania
i może być użyte tylko na cele paszowe dla zwierząt.

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?