Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Poleć znajomemu Drukuj

Acidosol

Acidosol – płynny zakwaszacz wody

(1344)

Zalety produktu:
  • hamuje namnażanie się patogenów w wodzie
  • stabilizuje jakość wody pitnej
  • higienizuje instalacje wodne
Płynny preparat zakwaszająco-konserwujący przeznaczony do wody dla trzody chlewnej

Skład:
kwas fosforowy, kwas propionowy,
kwas octowy, kwas mlekowy.

Działanie:
Acidosol jest przede wszystkim płynnym zakwaszaczem zapewniającym stabilizację oraz higienizację instalacji wodnych. Po dodaniu do wody obniża on pH wody pitnej prowadząc do zahamowania namnażania się w niej patogenów. W stosowanych powszechnie systemach pojenia zwierząt stosunkowo często dochodzi do zakażenia wody mikroorganizmami chorobotwórczymi. Sprzyja temu między innymi dodawanie do wody pitnej preparatów witaminowo- mineralnych, szczepionek i leków. Preparaty te stanowią dobrą pożywkę dla patogenów. Warto także pamiętać, że w opisanych warunkach szybko namnażają się także glony,
w efekcie czego dochodzi do zmniejszenia przepływu wody w poidłach. Nie mniej często dochodzi do zanieczyszczenia poideł miseczkowych i dzwonowych odchodami, w efekcie czego szybko dochodzi do infekcji bakteryjnych. Większość bakterii patogennych, takich jak: Escherichia Coli, czy Salmonella rozwija się intensywnie w warunkach pH wynoszącego pomiędzy 6,0 a 8,0. Przy obniżeniu pH do wartości pomiędzy 4,0 a 5,0 rozwój tych patogenów zostaje zahamowany. Z tych też względów dawkę Acidosolu proponujemy indywidualnie dostosować do każdego obiektu inwentarskiego tak, aby pH wody pitnej doprowadzić do wartości pomiędzy 4,0 a 5,0. Trzeba pamiętać, że w użytkowanych już obiektach efekt oddziaływania Acidosolu będzie w pierwszym okresie spowalniany poprzez biofilm mikroorganizmów występujący na wewnętrznej powierzchni rur. Stąd też efekt podawania Acidosolu może być nie zauważalny od razu po dodaniu do wody. Z tych samych względów zaleca się w pierwszym okresie podawanie wyższych dawek Acidosolu, które należy zmniejszać w miarę obniżania się pH wody pitnej.
Korzyści:
  • Stabilizacja jakości wody pitnej
  • Higienizacja instalacji wodnych
  • Wzrost sprawności trawienia pasz
  • Wzrost populacji korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego zwierząt
  • Dostarczenie cennych składników pokarmowych, w tym grup fosforanowych, niezbędnych dla licznych reakcji biochemicznych
  • Lepsza zdrowotność zwierząt i odporność na infekcje.

Opakowanie:
  • Pojemniki 5 lub 20 l (zwrotne i bezzwrotne)

Środki ostrożności:
  • Preparat silnie skoncentrowany. Przed zastosowaniem zapoznać się z treścią etykiety.

 Wartość pokarmowa (w 1 kg):
Wartość pokarmowa (w 1 kg):

Stosowanie:
W zależności od pH wody pitnej 0,5 do 2,0 litra na 1000 litrów wody pitnej (0,5 do 2,0 ml/l). Celem powinno być uzyskanie pH wody pitnej = 4,0 do 5,0. Nie należy podawać preparatu do wody w trakcie podawania leków lub szczepionek, chyba że jest to wyraźnie zalecane.

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?