Zamknij X
INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES:

Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Forum Dairy Spence
Zaloguj
Forum Dairy Spence
Zaloguj

Poleć znajomemu Drukuj

LonoGut

(461)

Zalety produktu:

  • zwiększa aktywność enzymów trzustkowych
  • hamuje namnażanie się mikroflory patogennej
  • podnosi wartość pokarmową siary i mleka loch
Sypki wieloskładnikowy preparat o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym, przeznaczony do pasz dla trzody chlewnej

Skład:
Chronione w odpowiednio dobranych matrycach tłuszczowych kwasy organiczne (benzoesowy, mrówkowy, propionowy) oraz standaryzowane ekstrakty roślinne (karwakrol, aldehyd cynamonowy, kapsaicyna)

Działanie:
LonoGut jest sypkim wieloskładnikowym preparatem o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym. Zawarte w nim substancje aktywne chronione są przed uwalnianiem w paszy oraz w górnym odcinku przewodu pokarmowego zwierząt, a zwłaszcza w żołądku. Wchodzące w skład preparatu kwasy organiczne znajdują się w specjalnej matrycy tłuszczowej dobranej tak, aby uwalnianie kwasów z matrycy następowało stopniowo podczas pasażu treści pokarmowej w jelitach. Ze względu na fakt użycia w preparacie LonoGut efektywnych, a zarazem reaktywnych kwasów (mrówkowy, propionowy, benzoesowy) substancje aktywne pochodzenia roślinnego (karwakrol, aldehyd cynamonowy, kapsaicyna) chronione są w oddzielnym procesie mikrokapsułkowania chroniącym je przed termicznym, chemicznym i fizycznym uszkodzeniem
Dopiero po tym procesie oba preparaty są z sobą łączone w procesie aglomeracji. Taki proces zapobiega wystąpieniu interakcji pomiędzy reaktywnymi kwasami i ekstraktami roślinnymi, co prowadziłoby do ich unieczynnienia. Substancje aktywne zawarte w preparacie LonoGut są stopniowo uwalniane w środowisku jelitowym pełniąc szereg ważnych funkcji, wśród których do najważniejszych należy zaliczyć:
  • Wzrost aktywności enzymów trzustkowych, jak lipaza, amylaza, trypsyna i chymotrypsyna (kluczową rolę pełni w tym procesie kapsaicyna)
  • Hamowanie rozwoju bakterii warunkowo chorobotwórczych, zwłaszcza E. Coli, Salmonelli, Clostridium, mikroflory grzybowej i pleśni (kluczową rolę pełni w tym procesie kwas mrówkowy, propionowy i benzoesowy oraz aldehyd cynamonowy)
  • Stymulowanie rozwoju pożytecznych bakterii Lactobacillus (kluczową rolę pełni w tym procesie karwakrol)
  • Zwiększenie aktywności enzymów z grupy oksydoreduktaz, które usuwając wolne rodniki wpływają na ochronę kosmków jelitowych prowadząc do wzrostu ich powierzchni i możliwości absorbcji składników pokarmowych (kluczową rolę pełni w tym procesie aldehyd cynamonowy)
  • Poprawa strawności składników pokarmowych (synergistyczne działanie wszystkich substancji aktywnych zawartych w preparacie).
Korzyści:
  • Zapobieganie zachorowaniom powodowanym przez bakterie patogenne bytujące w jelitach
  • Zwiększenie przyrostów masy ciała prosiąt, warchlaków i tuczników
  • Mniejsze zużycie paszy na 1 kg przyrostu zwierząt w okresie tuczu
  • Poprawa wartości pokarmowej siary i mleka loch
  • Wzrost liczby urodzonych i odchowanych prosiąt

Wartość pokarmowa (w 1 kg):
Wartość pokarmowa (w 1 kg):

Stosowanie
  • Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się wprowadzanie do mieszanek paszowych preparatu LonoGut dodatkowo poza podstawową dawką zakwaszaczo- konserwanta Lonacid Max (kod: 1017)
  • Zaleca się indywidualne dopasowanie dawki preparatu LonoGut do zaburzeń mikroflory jelitowej, warunków środowiskowych i stanu zdrowotnego zwierząt
  • Zalecana dawka preparatu Lono- Gut powinna wynosić od 1,0 do 2,0 kg na 1 tonę mieszanki paszowej pełnoporcjowej

Pomóż nam ulepszyć naszą stronę! Wystarczą 3 kliknięcia:
Czy w łatwy sposób udało Ci się znaleźć interesujące Cię informacje?
 
Czy informacje na naszej stronie są interesujące?
 
Twoja ogólna ocena naszej strony internetowej:
 
Twoje sugestie – co jeszcze możemy zrobić?